Címlap

Bejelentkezés


Tovább termelhetne a húskombinát

Rovat(ok):

A felszámolóbiztos szerint jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bankok továbbra is inkasszó alatt tartják a Gyulai Húskombinát számláit, holott a pénzintézetek igényei ilyen formán már nem érvényesíthetők - írja a Beol.hu.

A Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-vel közösen minden szándékunk arra irányul, hogy a Gyulai Húskombinátban hosszú távon folyamatos legyen a termelés és, hogy az üzemhez kötődő termékek továbbra is itt készüljenek – nyilatkozta lapunknak Máté Istvánné dr., a társasághoz kijelölt felszámolóbiztos.

Jelenleg a legnagyobb problémát az jelenti, hogy a bankok továbbra is inkasszó alatt tartják a húskombinát számláit, holott – a szakember álláspontja szerint – a felszámolás elindulásával a pénzintézetek igényei ilyen formán már nem érvényesíthetők.

Mint megtudtuk, a felszámolóbiztos és a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. munkatársai hétfőn találkoznak a bankok képviselőivel, s a tárgyaláson arról próbálják meggyőzni a pénzintézeteket, hogy a felszámolás kezdetétől a jogszabályok szerint a társaságot illetik meg a bevételek. Amennyiben a megbeszélés eredményre vezet, lehetőség nyílik alapanyagok beszerzésére, vagy a bérek kifizetésére. Ellenkező esetben ez utóbbi kérdésben az állami bérgarancia alaphoz fordulnak majd a fizetések biztosítására, amihez egyébként 62 millió forintra lenne szükség.

A húskombinát kintlévőségei mintegy 380 millió forintra tehetők, így, ha bankszámláikhoz hozzájutnának, akkor folyamatossá tehetnék a termelést. A héten minimális mértékben folyt a munka a gyárban, sokan állásidőn voltak.
Ha egyébként anyagot nem tud vásárolni a húskombinát, a gyár hamarosan nem tudja teljesíteni kötelezettségeit. (Harmadik hete nem vesz alapanyagot pénz hiányában a kombinát, a készletek kifogytak.)

Máté Istvánné dr. kérdésünkre elmondta, hogy, mivel a gyár évi 400 millió forint üzemi veszteséget termelt, ezért a hosszú távú konszolidációhoz számos tényezőt meg kell majd vizsgálni a termékszerkezettől, az egyes termékek jövedelmezőségén át, a szállítói és vevői szerződéseken keresztül, egészen a bérstruktúráig.

– A mostani helyzetben nagyon gyors és hatékony lépésekre van szükség a beszállítóktól, az államtól és az önkormányzattól – fogalmazott a szakember.
Eközben a városvezetés is folyamatosan tárgyal, és a vizsgálja a különböző lehetőségeket. Hétfőn dr. Görgényi Ernő polgármester és Alt Norbert alpolgármester Pápán járt, ahol az ottani húsüzem működési modelljét tanulmányozták.

A dunántúli településen a vállalat menedzsmentje, munkatársai és az önkormányzat társaságot alapított, összefogtak a beszállítókkal a cég megmentése érdekében. A pápai kezdeményezés egyfajta mintát szolgáltathat a Gyulai Húskombinát számára is, de nem kizárt, hogy csak némileg hasonló, de végeredményben más megoldásban gondolkodnak majd a fürdővárosban.

Szerdán délután a városvezetés Máté Istvánné dr. felszámoló biztossal egyeztetett a hogyan továbbról, s – mint megtudtuk – az önkormányzat jövő hét elején tovább folytatja a tárgyalásokat az üzem megmentése érdekében.



VEDD A MAGYART